Terápiás Trigger Pont Kezelés

Terápiás trigger pont kezelés

Az izmok feszülése következtében a trigger pontok hatására az izomszövet vérellátása lassul, a szövet anyagcseréje romlik, a salakanyagok felgyülemlenek, és a lokális fájdalomból kialakulhat a kisugárzó tüneteket okozó fájdalom. A kezelés alkalmazható derék tájékot, fejet, állkapcsot, fogat, fület érintő kisugárzó tünetek esetén, nehezen meghatározható hátterű fájdalmak esetén, izomfájdalmakkor, letapadásokkor.

Tigger pontok típusai

  • Aktív trigger pontoknak nevezzük azokat a pontokat, amelyeknél már nyugalomban illetve mozgás közben erős, kisugárzó fájdalom jelentkezik.
  • Látens trigger pontok azok, amelyeknél a kisugárzó fájdalom csak direkt nyomásra jelentkezik.
  • Kezdetleges trigger pontok pedig azok, ahol a csomó éppen kialakulóban van, de még nem okoz kisugárzó fájdalmat. Ezeket néha tender pontoknak is nevezik.

Mi okozza az izomcsomók kialakulását?

Trigger pont létrejöhet hibás, féloldalas, aszimmetrikus testtartástól, a sok üléstől, általános mozgáshiánytól, de a háttérben állhat direkt trauma, stressz, túlterhelés, ízületi gyulladás vagy hideg-bántalom is.

Mit okozhatnak a trigger pontok, vagyis az izomcsomók?

A fájdalom mellett a trigger pont helyén romlik a szövet anyagcseréje, vérellátása, amely további feszességet okoz. Előfordulhat izomgyengeség, érzészavar és a mozgástartomány beszűkülése, korlátozott mozgathatóság is.

A trigger pontok kezelése

Gyógytornász tudja a trigger pontok alapos ismerete és speciális tudás birtokában megállapítani, hogy a tüneteket valóban a trigger pontok, azaz izomcsomók okozzák-e. A kezelés során a tünetek és a kisugárzási területek alapján feltérképezzük a fájdalmas pontokat, majd az adott izomban rányomással oldjuk a merevséget, lazítjuk az izmot, így a fájdalom valódi okát szüntetjük meg. Bár a kezelés nem fájdalommentes, de tartós gyógyulás érhető el vele.

Tegyen még ma az egészségéért!

Melyik szolgáltatásunk érdekli?